Przygotowanie :
Mąki zmieszać i przesiać przez sito. Dodać drożdże , około 1 szklanki letniej wody , sól około 1 płaskiej łyżeczki , olej i wszystko dobrze wymieszać. Konsystencja ciasta chlebowego musi być podobna do ciasta drożdżowego, ale bardziej ścisła. Wyrabiamy masę energicznie łyżką drewnianą, dodajemy cukier, olej i ewentualnie wody, gdy ciasto jest jeszcze zbyt ścisłe. Dodajemy siemię i osączone z oleju, pokrojone pomidory - wyrabiamy. Po wyrobieniu masy chlebowej wyniosłam ciasto, ( przełożyłam do foremki i przykryłam ściereczką ) do ogrodu i postawiłam je na rozgrzanych kamieniach - urosło. Gdy słońce będzie słabsze to będę stawiać w ciepłym miejscu. Piekłam w automacie (program 12 ) przez godzinę. Bocheneczek miał 70 dag.