Sposób wykonania:
Noc przed pieczeniem odsączamy brzoskwinie, kroimy na mniejsze kawałki i łączymy w naczyniu z tymiankiem w ilości około 1.5 łyżeczki (jeśli bardzo lubimy tymianek, można dodać go więcej). Naczynie z owocami wstawiamy do lodówki na około 12 h.- Ja to pominęłam. W dzień pieczenia doprowadzamy do temperatury pokojowej: drożdże, jajka, masło, owoce i mleko. Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około kwadrans. Po tym czasie drożdże powinny się nieco spienić. Łączymy je z mlekiem, mąką tak aby otrzymać rozczyn o konsystencji jogurtu naturalnego. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 15 minut. Rozczyn powinien urosnąć i zacząć bąbelkować. Na stolnice wylewamy rozczyn, 1/5 ilości maki podanej w przepisie, jajka i łączymy składniki, nie dodajemy więcej mąki na tym etapie aż połączymy składniki dokładnie. Ciasto będzie klejące i klejące, ale takie ma być. Pracujemy z ciastem tak aby wbić w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto będzie się zespalać powoli. Dodajemy więcej mąki, cukier i cukier waniliowy, odrobina soli. I tak stopniowo dodajemy mąki, na końcu ciasto łączymy z masłem i wyrabiamy w podobny sposób jak wcześniej. Pamiętajmy aby nie dawac wiecej maki niż to jest w przepisie. Im dluzej będziemy pracowac z ciastem, rozciągać, składać, unosić i rzucać na stolnice, tym lepszy będzie efekt. Wyrabiamy ciasto około 12 minut, po czym odkrywamy jego kawałek, rozciągamy nad oknem albo innym zrodlem swiatla (metoda tzw. window pane test) i jeśli się nie rozerwie, jeśli jest elastyczne, to znaczy że ciasto można odstawić do wyrastania. Ciasto składamy w kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misce i pod przykryciem odstawiamy do wyrosniecia na okolo 60 minut. Po czym wykładamy ciasto na stolnice, ręce zwilżamy olejem albo ew. oprószamy mąką, odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy małe bułeczki. Każda bułeczki kładziemy na formę do pieczenia (natłuszczona lub wyłożona papierem do pieczenia) i wciskamy kciuk w środek bułeczki tak by powstała dziurka. W dziurkę wkładamy brzoskwinie z tymiankiem. Formujemy kuleczki i wykładamy na blaszkę aż do skończenia ciasta. Uformowane, napełnione owocami smarujemy rozkłóconym jajkiem, najlepiej za pomocą silikonowego pędzla. Przygotowujemy kruszonkę: podane skladniki laczymy palcami, rozdzielamy i łączymy aż powstaną nieregularne grudki ciasta. Kruszonka posypujemy drożdżówki. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 10-12 minut. Upieczone drożdżówki będą puchate, zarumienione, wyrośnięte. Wykładamy je po upieczeniu na kratkę. Dekorujemy po lekkim przestudzeniu albo cukrem pudrem albo lukrem. Lukier: łączymy cukier puder i odrobina wody, ucieramy bardzo dokładnie aby był gładki i biały. Gotowym lukrem ozdabiamy drożdżówki.