około 12-14 niewielkich drożdżówek
rozczyn:
15 g sw. drożdży
80-100 ml mleka, letniego
1,5 lyzki cukru
60 g maki pszennej chlebowej (strong white flour/ strong bread flour)
ciasto wlasciwe:
caly rozczyn
70 ml mleka, letniego
2 jajka, sredniej wielkosci, temp. pokojowa
400-420 g maki pszennej chlebowej
opakowanie cukru waniliowego
50 g cukru
szczypta soli
75 g rozpuszczonego, przestudzonego masla
350 g brzoskwini z puszki, odsaczonych
tymianek
kruszonka:
1.5 plaskiej lyzki masla
3 łyżki maki pszennej
lyzka pokruszonych platkow migdalowych
3 lyzki cukru
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 lyzki goracej wody
dodatkowo:
rozkłócone duże jajko ( pominęłam bo zapomniałam go użyć )