Sposób przygotowania: jajka rozdzielamy. Do misy miksera dodajemy żółtka i przez chwile je miksujemy. Stopniowo wlewamy do nich roztopione masło i krótko miksujemy. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy żółtkowo - maślanej. Ugotowany szpinak miksujemy w blenderze, dodajemy do niego ciasto i dobrze miksujemy w celu pozbycia się grudek. Szpinakowe ciasto wykładamy do miski, dodajemy ser i w kilku turach ubite białko - dokładnie wszystko łączymy szpatułką. Blachę o wymiarach 40x27 cm wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto i równomiernie go rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C i pieczemy ok 15 min. Obracamy ostrożnie nasze ciasto do góry nogami i zdejmujemy papier. Kroimy na 4 równe paski. Łososia kroimy w drobną kostkę. Wyciskamy sok z cytryny. Mieszamy z serkiem i pokrojonymi ziołami. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Trzy pasy ciasta smarujemy nadzieniem rozdzielonym na trzy równe części, na koniec przykrywamy czwartym paskiem nieposmarowanym. Owinąć w folie i zostawić na noc w lodówce.
Smacznego!