Sposób przygotowania:
Szpinak: Cebulę pokrój w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj drobno pokrojony czosnek i umyty, przebrany szpinak. Smaż do chwili aż szpinak zmniejszy objętość. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.
Sos: Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i podsmaż. Uważaj żeby nie przypalić mąki. Cały czas mieszając pomalutku i partiami wlewaj mleko ( wlej odrobinę mleka, wymieszaj do połączenia i znowu wlej odrobinę mleka i mieszaj do połączenia. W przeciwnym razie powstaną grudki). Do sosu włóż szpinak, 30 g parmezanu wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Ziemniaki: Małe ziemniaki wystarczy tylko dokładnie umyć większe należy obrać i przekroić na pół. Ugotuj je al`dente w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej sosem i posyp resztą sera. Piecz 20 minut w 180*C. Po upływie tego czasu zmień tryb pieczenia na górną grzałkę z rożnem. Piecz jeszcze 10 minut aż wierzch się zarumieni.