Wykonanie:
Kalafiora oczyścić z liści(głąba zostawiamy) i obgotować w osolonej przez 5-8 minut. W tym czasie przygotować sos.Rozpuści masło,dodać mąkę i cały czas mieszając pomalutku wlewać mleko.Mieszamy do zagotowania,Zdejmujemy z ognia,wrzucamy ser i dalej mieszamy aż do rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Mięso mielone mieszamy z przyprawami i śmietaną. Delikatnie odkrawamy głąb a w jego miejsce wkładamy mięso.Kalafiora umieszczamy a naczyniu do zapiekania.Delikatnie odkrawamy kilka różyczek kalafiora,wciskamy mięso i przykrywamy różyczką.Kalafiora polać sosem, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 40 minut. Po tym czasie ściągnąć folię posypać parmezanem i zapiekać do uzyskania chrupiącej skórki.