Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki i pora w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy kurczaka, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i vegetą. Gdy lekko się podsmaży dodajemy pieczarki i pora. Na sam koniec doprawiamy resztą pieprzu i soli.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Podsmażamy, aż ryż stanie się szklisty. Następnie dolewamy bulion w małych porcjach. Kolejną część bulionu można wlać dopiero, gdy ryż "wypije" poprzednią. Ważne jest żeby mieszać ryż co 1-2 minuty. Cała czynność zajmie Wam trochę czasu, więc musicie uzbroić się w cierpliwość.
Na koniec, gdy ryż będzie gotowy dodajemy podgrzane dodatki (kurczaka, pieczarki oraz pora), 1 łyżkę masła oraz 2 łyżki parmezanu i dokładnie mieszamy całość.
Gotowe risotto wykładamy na talerz i posypujemy 1 łyżką parmezanu oraz szczypiorkiem. Z podanego przepisu wychodzą 2 duże porcje.