wykonanie:
Wszystkie rodzaje mąki połącz z proszkiem. Dodaj płyny i wyrób ciasto łyżką. Powinno być wilgotne i odrobinę klejące. Jeżeli nie jest, dodaj jeszcze odrobiną syropu i oleju.
Foremkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki natłuść odrobiną oleju kokosowego. Dno wylep dokładnie ciastem. Wyrównaj, nakłuj widelcem i piecz ok. 12 minut (lub do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przygotuj masę serową. Kaszę opłucz dokładnie na sitku i ugotuj do miękkości. Tofu połam na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj sok z cytryny i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Do garnuszka wyłóż stałą masę z puszki mleka kokosowego. Wrzuć pustą laskę i podgrzej. Gotuj przez kilka minut aby płyn przeszedł jeszcze aromatem wanilii. Do tofu dodaj odcedzoną kaszę i zblenduj składniki na jednolitą masę.
Do gotującego się mleka kokosowego dodaj agar. Wymieszaj i pozostaw na ok. 2 minuty. Po tym czasie płyn przelej do pozostałych składników i ponownie zmiksuj na idealnie jednolitą masę. Dodaj syrop klonowy do smaku. Jeżeli wyczuwasz jeszcze posmak tofu dodaj więcej soku z cytryny. Wrzuć świeżo otartą skórką cytrynową oraz ekstrakt. Spróbuj. Wedle uznania możesz dodać więcej słodziku czy skórki, soku.
Gotową masę przelej na wystudzony spód i schłodź przez kilka godzin w lodówce.
Kiedy serniczek stężeje, przygotuj polewę. Wszystkie składniki zmiksuj do jednolitej konsystencji. Dosłodź do smaku i polej wierzch ciasta.
Schłodź jeszcze przez godzinę i podawaj.
Smacznego!