Wykonanie:
Mąkę z drożdżami, solą, cynamonem wymieszać i przesiać.
Dodać masło i rozmącone jajko, połączyć ze składnikami.
Dodać na dwa razy mleko.
Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem przez około 7 minut.
Przełożyć do natłuszczonej miski do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie do napęcznienia, następnie odcedzić.
Czekoladę pokroić na małe kawałki.
Wyrosnięte ciasto wyrobić i rozwałkować lub rozciągnąć na niewielki kwadrat po czym dodać sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową i czekoladę.
Następnie wyrobić tak aby połączyć wszystkie składniki.
Podzielić na 10 kawałków i formować małe bułeczki.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia na 30 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z wodą i utrzeć na gęstą pastę.
Wyrosnięte bułeczki posmarować pastą tworząc krzyż.
Ponownie odstawić na 10 minut.
Posmarować białkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 200 st. C przez 25 minut lub do zarumienienia.
Gorące bułeczki posmarować przetartą marmoladą wymieszaną z wodą.
Podawać jeszcze ciepłe.
Bułeczki zachowują swieżość do 2 dni.