Wykonanie:
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego, do miseczki wkładamy, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę letniego mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aż podwoi swoją objętość
w misce ucieramy żółtka i cukry, następnie dodajemy część mąki, szczyptę soli, zaczyn, roztopione masło oraz mleko, ciasto wyrabiamy ręcznie lub używamy miksera, następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, ciasto nie powinno być za twarde.
na koniec do wyrobionego ciasta dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, startą skórkę z cytryny oraz bakalie, całość jeszcze raz wyrabiamy , a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość
formę do babki z kominem, smarujemy masłem, przekładamy do niej ciasto ( nie powinno zajmować więcej niż ½ objętości) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika z funkcją termoobiegu o temperaturze 150ºC , pieczemy 30-45minut zależy jakiej formy użyjecie
gotową babkę, studzimy na kratce, a następnie posypujemy cukrem pudrem.