Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć następnie dodać cukier i ucierać do otrzymania jasnej, puszystej masy.
Dodać ekstrakt waniliowy i golden syrup lub płynny miód, utrzeć.
Mąki z proszkiem i solą przesiać, dodać do utartej masy.
Wymieszać do połączenia się składników.
Uformować krążek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 10-15 minut, tak aby ciasto nie było za twarde.
Podsypać blat niewielką iloscią mąki i uformować cienki wałek, który podzielić na 28 kawałków.
Dłonie zwilżyć olejem i formować małe kuleczki.
Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć widelcem.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 15 minut lub do zarumienienia.
Po upieczeniu ciasteczek pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.