Wykonanie:
Ciasto zagniatamy z mąki, jajka, cukrów, proszku do pieczenia i oleju. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodajemy mąkę. 2/3 ciasta wkładamy do lodówki, 1/3 chowamy do zamrażalnika.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Wykładamy nim blachę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 ºC.
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 5 min, aby puściły sok. Po tym czasie odciskamy owoce z nadmiaru soku (soku oczywiście nie wylewamy bo to sama witamina C :) ) Do owoców dodajemy cynamon, proszek budyniowy i ewentualnie cukier, masę mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
Ciasto z zamrażalki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Szarlotkę wkładamy piekarnika i pieczemy około 40-50 minut. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)