Przygotowanie ciasta:
1. W plastikowej misce wymieszać ze sobą: miękkie masło, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kawę w proszku oraz orzechy.
2. Miskę umieścić na 4 minuty w mikrofali na jej największej mocy. Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki – jeżeli pozostanie sucha ciasto jest gotowe, jeżeli nie włączyć program jeszcze na 1 minutę.
3. Wyjąć ciasto na talerz i poczekać około 5-10 min aż przestygnie.
Ciasto można zrobić w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 C na około 15-20 min, oczywiście masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub formy silikonowej.
Przygotowanie kremu:
1. Na rozgrzaną patelnie o grubym dnie wysypać cukier, kiedy zacznie się topić dodać ostrożnie masło i śmietanę.
2. Całość mieszać, aż cukier nie będzie miał grudek i powstanie gęsty sos. Można wzbogacić o szczyptę soli i cynamonu.
Ciasto podałam z bananami mini i sosem karmelowym oraz posypałam orzechami nerkowca.