wykonanie
Blaszkę o wymiarach zbliżonych do 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie suche składniki połącz w misce. Dodaj żółtka i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrób sprawnie jednolite ciasto. Możesz wspomóc się robotem kuchennym.
Połową ciasta wylep spód blaszki. Wyrównaj, nakłuj widelcem i podpiecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
W tym czasie obierz jabłka. W garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojone owoce i oprósz cynamonem. Duś do miękkości. Od czasu do czasu przemieszaj i podlej wodą aby uniknąć przypalenia. Dosłódź do smaku.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj łyżkę cukru i zmiksuj do połączenia. Wmieszaj w jabłka.
Nadzienie wyłóż na podpieczony spód.
Pozostałe ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski. Szarlotkę uwieńcz kratą.
Piecz jeszcze 35-40 minut.
Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!