Wykonanie ciasta:
Mąkę z solą przesiać dodać kawałki schłodzonego masła, posiekać nożem lub rozdrobnić z mąką w malakserze.
Dodać żółtka, cukry i 3 łyżki zimnej wody.
Zagniesć ciasto, uformować kulę, spłaszczyć.
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 minut.
Formę okrągłą lub kwadratową posmarować olejem lub masłem.
Ciasto 1/3 rozwałkować na ok. 2 mm, wyłożyć spód formy, nakłuć widelcem.
Pozostałe ciasto także rozwałkować i wyłożyć rant lub boki formy, dobrze docisnąć.
Wykonanie masy serowej:
Ser zmielić trzykrotnie, zmiksować z cukrem i ekstraktem migdałowym lub waniliowym.
Dodać po 1 żółtku, za każdym dodaniem zmiksować.
Masło roztopić i wystudzone dodać do masy serowej.
Miksować do połączenia.
Białka ubić na sztywno i dodać na dwa razy do masy, delikatnie mieszając.
Rodzynki wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić, wymieszać z mąką i dodać na koniec.
Masę serową przełożyć na wyłożony ciastem spód.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C /bez termo obiegu – dolna grzałka/ przez 1 godzinę 10 minut.
Pozostawić na 30 minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Następnie wystawić do całkowitego wystudzenia.
Upieczony sernik można posypać cukrem pudrem i na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie, także można udekorować kleksami bitej smietany.
Przed podaniem schłodzić.
Smacznego!