Sposób przygotowania:
Ryba: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z cytryny i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10- 15 minut. Resztę cytryn przekrój na ćwiartki, posyp cukrem i smaż na patelni, aż cukier się skarmelizuje. Rybę podawaj z sosem, puree ziemniaczanym z chrzanem, podsmażoną cytryną i słodko-ostro salsą. Udekoruj świeżym tymiankiem.
Sos: Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj.
Salsa: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, posól, włóż do lnianej ściereczki, uderzaj zawiniątkiem o blat, aby cebula puściła sok. Odsącz go i wymieszaj cebulę z musztardą i miodem.