Przepis:
Jabłka obrać, pokroić na średnie kawałki, przełożyć do garnka, dodać cukier oraz cytrynę i prażyć aż lekko zwiotczeją. Dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dobrze wymieszać do połączenia i odstawić do ostygnięcia.
Wszystkie składniki zagniatamy na kruszonkę, jeśli masa będzie za mokra/klejąca to dodajcie odrobinę więcej płatków.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do większego naczynia, wyrobić ręką do jednolitej masy, która będzie się dość kleiła. Posypać blat mąką żytnią, rozklepać dłońmi ciasto na okrąg i przykryć je pergaminem przez który będziemy wałkować ciasto. Rozwałkowujemy na trochę większy okrąg od naszej używanej blaszki i przekładamy rozwałkowane ciasto na jej dno. Dłońmi dobrze dociskamy ciasto do boków blaszki, lekko oprószamy mąką żytnią i nakładamy chłodne jabłka. Posypujemy wierzch kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' na około 30 minut lub do zrumienienia się wierzchu kruszonki.
Studzimy, oprószamy ksylitolem w pudrze i podajemy z kleksem jogurtu.
Smacznego.