Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać
Wylać na formę z papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 *C przez ok. 30 min
Przygotowanie masy budyniowej do ciasta:
Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzić
Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnie
Przygotowanie masy czekoladowej :
Masło ogrzać w rondelku i rozpuścić w nim obie czekolady, uważać by nie zagotować!
Dodać do tego osączoną z alkoholu żurawinę - wymieszać dokładnie, a alkohol zachować
Przygotowanie ciasta:
Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i smarujemy ją dżemem
Wykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholem
Rozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowej
Na wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto.