Przepis:
Masa makowa: mak zalej sokiem i podgrzewaj aż się zagotuje. Zmniejsz temp. i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Ostudź. Wszystkie składniki masy włóż do miski i porządnie wymieszaj.
Spód: do miski włóż masło i połamaną czekoladę. Miskę ustaw nad garnkiem z parującą woda i rozpuść.Ostudź. Do miksera wbij jajka i zacznij ubijać, pomalutku wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać cukru. Cały czas ubijając wlej cienkim strumykiem masło. Dodaj kakao, mąkę i wymieszaj. Masę przełóż do foremki, wyrównaj i podpiecz 15 minut w 180*C. Na spód wyłóż masę makową i włóż z powrotem do piekarnika na 35-40 minut.
* Jeśli chcesz użyć zwykłego maku należy: zalać mak 1l soku pomarańczowego i gotować przez 30 minut. Następnie ostudzić, przecedzić i zmielić 3-krotnie. Do maku dodaj wszystkie pozostałe składniki (soku już nie dodajemy) wymieszaj i wyłóż na ciasto.