Łosoś:
Z fileta z łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć.
Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia.
Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki.
Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 20 minut, z czego 2 minuty przed końcem folię przeciąć, aby rybę leciutko zrumienić z wierzchu.
Przed podaniem posypać świeżym koperkiem lub kolendrą.
Cytrynowy kuskus:
Podczas duszenia się ryby przygotować kuskus: kaszę wsypać do miski, dodać po łyżce masła, włoszczyzny, skórki z cytryny oraz soli i zalać wrzątkiem bulionu (1 cm ponad kaszę).
Przykryć i odczekać 5 minut.
Wymieszać przed podaniem.
Smacznego! :)