Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Na początku będzie się bardzo kruszyło, ale się nie zniechęcaj i dalej zagniataj. Po kilku minutach otrzymasz konsystencję dobrą do rozwałkowania ciasta.
Ale zanim rozwałkujesz, to podziel ciasto na dwie części i jedną rozwałkuj na cienki placek, którym wyłożysz okrągłą formę.
Posyp ciasto bułką tartą lub kaszą manną. Zabezpieczy to ciasto przed wsiąkaniem marmolady z jabłek.
Drugą część również cienko rozwałkuj i pokrój np. w paseczki. Ta część ciasta będzie potrzebna do przykrycia marmolady z jabłek i gruszek.
Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, wykorzystaj je na ciasteczka.
Marmolada:
Jabłka, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do rondla. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy i przykrywamy. Zmniejszamy gaz na minimum. Gotujemy kilkanaście minut, aż jabłka i gruszki się rozpadną i powstanie masa. Co jakiś czas mieszamy.
Gotową marmoladę wykładamy na blaszkę, wyłożoną ciastem i przykrywamy paseczkami, zrobionymi z drugiej części ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180° około 40 minut, lub do przypieczonego wierzchu.