Wykonanie:
- szpinak odmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody
- jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, mikserem na najwyższych obrotach
- nie przerywając miksowania ,cienką stróżką wlewamy olej
- następnie powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy
- na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, całość dokładnie mieszamy
- ciasto przekładamy do tortownicy (24- 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy około 50 minut do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowe ciasto studzimy, następnie ścinamy wierzch i kruszymy go na okruszki
- ciasto układamy na paterze, smarujemy go kremem, a wierzch posypujemy okruszkami, które lekko dociskamy, na koniec na górze układamy owoce np. maliny i jagody lub pestki granatu.