Przepis na gnocchi:
Ugotowane ziemniaki oczyścić, przepuścić przez praskę pozbawiając ich grudek. Dodać tarty ser, śmietanę, jajko i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Stopniowo dodać przesianą mąkę. Wyrobić i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i przykryć ściereczką, dać odpocząć ok. 20 min. Ciasto podzielić na dwie części, zwijając w cienki wałek. Pokroić na niewielkie kawałki 0,5 cm. szerokości. Następnie uformować, spłaszczając każdy kawałek za pomocą widelca. Uformowane gnocchi wyłożyć na deskę posypaną mąką. Ugotować we wrzącej, posolonej wodzie ok. 7-10 min. Tak jak gotuje się kluski lub pierogi. Po tym jak gnocchi wypłyną na powierzchnie, gotować jeszcze 1 min, a następnie możemy je wyjąc.
Przepis na duszone warzywa:
Warzywa oczyścić. Cebule i czosnek pokroić. Paprykę i cukinie pokroić na drobne kawałki. Marchewkę utrzeć na tarce. Pomidory zblanszowac i oczyścisz ze skórki, pokroić w niewielkie kawałki. W rondlu rozgrzać oliwę, podusić cebule i czosnek. Zwiększyć moc palnika i dodać marchewkę, smażąc ok. 3 min. Następnie dodać cukinie i paprykę, dusić ok. 5-7 min. czas od czasu mieszając składniki. Dodać pokrojone pomidory, sól, przyprawy. Wszystko dobrze podusić, czesto mieszając. Ugotowane gnocchi dodać do warzyw, wlać sok pomidorowy i chwile razem podgotować, aby gnocchi przeszły smakiem warzywnym. Podawać na gorąco, obficie posypując ziołami.
Smacznego.