Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić, można dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 40 cm (lub zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Równo wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach np. widelcem i wstawiamy do piekarnika. Spód podpiekamy przez ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i mieszamy z mąką ziemniaczaną/ryżową.
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy cały cukier jest już dodany, ubijamy pianę jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną/ ryżową i krótko miksujemy. Orzechy siekamy.
Na podpieczony spód wylewamy ciepły budyń, układamy śliwki przecięciem do góry, przykrywamy bezą, posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie temperaturę zmniejszamy do 70 stopni C, włączamy termoobieg i suszymy bezę przez 20-40 minut
Smacznego :)