Przepis:
Ciasto: Mąkę, zmielone migdały, cukier wysyp na stolnicę dodaj pokrojone w kostkę masło i przemieszaj wszyto nożem. Dodaj żółtka i zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste, jeśli za mocno przykleja się do rąk należy dosypać odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Po rozwałkowaniu przyłóż foremkę i sprawdź czy poza nią wystaje około 2 cm margines jeśli tak przełóż (na pergaminie) ciasto do natłuszczonej foremki, lekko dociśnij i oderwij pergamin. Wyrównaj brzegi i włóż do lodówki na 30 minut. Następnie nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem (chodzi o to żeby ciasto nie wyrosło). Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 C* na 15 minut.
Nadzienie: Marcepan zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj.
Gruszki obierz, przetnij na pół, wymnij gniazda nasienne i delikatnie wzdłuż ponacinaj (od strony zewnętrznej). Na podpieczonym spodzie ułóż gruszki, zalej nadzieniem i posyp podprażonymi płatkami migdałów. Włóż z powrotem do piekarnika na 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź na środku palcem czy masa stężała.