wykonanie
300 g mąki przesiej, połącz z drożdżami i cukrem.Wbij jajko, wlej podgrzane mleko i zmiksuj na jednolite ciasto. Wyłącz mikser, dodaj pozostałą mąkę ziemniaczaną i wymieszaj łyżką. Miskę przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
Przygotuj masę makową. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Możesz dodać również startą skórkę cytrynową lub pomarańczową i dobry ekstrakt z wanilii.
Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i zagnieć. Jeżeli potrzebujesz dodaj więcej mąki, ale ciasto powinno być bardzo plastyczne. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wyłóż masę makową, rozsmaruj równomiernie i bardzo ciasno zwiń ciasto w rulon.
Szybko przełóż do foremki, pokryj starannie rozbełtanym jajkiem i wsuń do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni (tym razem z termoobiegiem) do pięknej, brązowej skórki (ok 20 minut).
Jeszcze ciepłe ciasto możesz pokryć lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody.
Krój po wystudzeniu.
Smacznego!