Wykonanie:
Ciasto:
- masło ucieramy z cukrami i solą, na kremową masę, następnie dodajemy po kolei jajka,
- na koniec do masy wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy na najniższych obrotach, aż wszystko ładnie się nam połączy
- ciasto przekładamy do tortownicy ( 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
- studzimy, zostawiamy w tortownicy
Krem jogurtowy biały:
- jogurt mieszamy z cukrami,
- w drugim naczyniu żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami jogurtowej masy, następnie dodajemy resztę jogurtu, mieszamy
- ubijamy śmietankę kremówkę i delikatnie dodajemy ją do masy jogurtowej
- ⅔ kremu wykładamy na przestudzone ciastko i wkładamy je do lodówki na jakieś 30 minut ( ciasto ma być w tortownicy), pozostałą część zostawiamy w temperaturze pokojowej uważając żeby masa nie stężała bo będziemy ją nakładać na warstwę kawową
Krem jogurtowo-kawowy:
- jogurt mieszamy z cukrem oraz kawą rozpuszczalną w proszku
- żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączmy z 3 łyżkami jogurtowo –kawowej masy, następnie dodajemy do reszty masy , mieszamy
- na koniec ubijamy śmietankę kremówkę którą delikatnie łączymy z kremem
- kawową masę wykładamy na białą warstwę i schładzamy w lodówce około 15-20 minut
- na koniec na ciemny krem wykładamy resztę jogurtowej białej masy, całość schładzamy ponownie w lodówce , najlepiej przez całą noc
- ciasto przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą lub posypujemy gorzkim kako i gotowe.