Przepis:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najlepiej zrobić to 1 dzień przed przygotowaniem całości. Do niewielkiej miski wsypać obie mąki, sól, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.
W szklance zaparzyć herbatę, dodać 3 łyżki rumu i 3 łyżeczki cukru. Zamieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia. Biszkopt przekroić na dwa poziomie krążki (fot.1). Jeden z nich ułożyć na dnie spiętej tortownicy i nasączyć dobrze wystudzoną herbatą z rumem.
Teraz należy przygotować krem. Puszkę z gotowym kajmakiem wstawić do gorącej wody, żeby się rozpuścił. Odłożyć do małego rondelka 150 g kajmaku, a pozostałym posmarować biszkopt spięty tortownicą (fot.2). Do 150 g kajmaku dodać 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewać, aż masa się rozpuści w mleku (nie gotować). Masę zdjęć z ognia i przetrzeć przez drobne sito, żeby nie było żadnych grudek. Odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawić, żeby zrobiła się letnia. 500 g śmietany kremówki ubić. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżeczki cukru pudru i powoli wlać przestygnięty kajmak oraz żelatynę. 2/3 masy śmietanowej przełożyć na biszkopt posmarowany kajmakiem. Dwie gruszki odsączyć i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć je do tężejącej śmietanki i delikatnie wymieszać. Wyrównać wierzch i położyć drugi biszkopt. Nasączyć go herbatą z rumem. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin.
Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć i pokroić w plasterki. Poukładać je na wierzchu tortu jak na zdjęciu (fot.4), zostawiając troszkę miejsca od krawędzi tortu na zrobienie rozetek. Następnie gruszki posmarować rozpuszczoną galaretką. Z pozostałej masy mascarpone zrobić rozetki wokół gruszek. Przed podaniem tort wstawić jeszcze na minimum 2 godziny do lodówki.