Do dzieła:
Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na co najmniej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby ciasto nie obsychało miskę można przykryć wilgotną ściereczką.
Umytą i pozbawioną korzonków botwinkę wrzucamy do niewielkiej ilości osolonego wrzątku na 3 min., aż nieco zmięknie, po czym dokładnie ją odcedzamy. Odkładamy 5 łodyżek, a resztę kroimy w grubą kostkę.
Jogurt mieszamy z jajkami i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy obwicie świeżo mielonym pieprzem oraz solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor.