Przepis:
wykonanie
Zacznij od upieczenia bezy. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na środku ułóż dno tortownicy o średnicy 24 cm i obrysuj ołówkiem. Foremkę odłóż. Białka wlej do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Dodawaj partiami cukier, za każdym razem bardzo dokładnie go rozprowadzając. Na koniec wlej ocet oraz wsyp mąkę i krótko połącz mikserem. Masę bezową wyłóż na przygotowany wcześniej papier. Rozprowadź dokładnie łyżką w obrębie okręgu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i susz 30 min, następnie zmniejsz do 130 i pozostaw na minimum 40 minut.
Przygotuj wszystkie masy. Najpierw wiśnie. Do garnka wyłóż owoce, dodaj cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż większość wody wyparuje. Wtedy zmiksuj zawartość garnka blenderem. Do gęstego dżemu dodaj kilka łyżek zimnej wody i ponownie zmiksuj. Odstaw.
Masa czekoladowa. Puszkę otwórz, wyjmij stałą masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę kokosową ubij za pomocą miksera. Połącz z ciepłą czekoladą. Jeżeli w masie pojawią się grudki śmiało zmiksuj całość blenderem. Dodaj cukier i rum i wymieszaj. Masę umieść w lodówce gdzie znacznie zgęstnieje.
Masa biała. Otwórz kolejną puszkę mleka, wydobądź stałą masę i ubij jak kremówkę. Umieść w lodówce do czasu montowania całego ciasta.
Kiedy beza zwolni piekarnik przygotuj biszkopty.
Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 3 białka ubij na sztywną pianę. Dodaj połowę cukru i wymieszaj mikserem, dodaj żółtka i zmiksuj. Przesiej połowę mąki i 1/2 łyżeczki proszku. Wymieszaj dokładnie za pomocą dużej łyżki. Do formy przełóż 2/3 masy. Wyrównaj i piecz 12-15 minut w temperaturze 190 stopni C.
W ten sam sposób przygotuj ciasto z pozostałych trzech jajek. Kolejny biszkopt upiecz z połączenia masy pozostałej z pierwszego biszkoptu i 1/3 nowo przygotowanego ciasta.
Biszkopt kakaowy upiecz dodając do pozostałego ciasta kakao.
Czas zmontować piękny tort! Na paterze ułóż biszkopt jasny, nasącz obficie wodą z cytryną i pokryj połową masy białej. Przykryj biszkoptem kakaowym, nasącz i pokryj masą czekoladową. Odłóż dwie łyżki kremu jeżeli chcesz ozdobić gotowy tort rozetkami. Następnie ułóż bezę, pokryj wiśniami i przykryj ostatnim już biszkoptem. Tort proponuję schłodzić przez noc.
Następnego dnia wierzch i boki ciasta pokryj pozostałą masą białą. Uwieńcz rozetkami z masy czekoladowej oraz wiśniami. Możesz też ozdobić dyskretnymi wzorkami z rozpuszczonej czekolady.
Tort porcjuj ostrym nożem maczanym w wodzie.
Bon Appetit!