Przepis:
W dzien pieczenia doprowadzamy do temperatury pokojowej: drozdze, jajka, maslo, owoce i mleko.
Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na około kwadrans. Po tym czasie drodze powinny sie nieco spienić. Łączymy je z mlekiem, maka tak aby otrzymać rozczyn o konsystencji jogurtu naturalnego. Nakrywamy naczynie z rozczynem i odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na około 15 minut. Rozczyn powinien urosnąć i zacząć babelkowac.
Na stolnice wylewamy rozczyn, 1/5 ilości maki podanej w przepisie, jajka i łączymy składniki, nie dodajemy wiecej maki na tym etapie aż połączymy składniki dokładnie. Ciasto będzie lejące i klejace, ale takie ma byc. Pracujemy z ciastem tak aby wbic w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto bedzie sie zespalac powoli. Dodajemy wiecej maki, cukier i cukier waniliowy, odrobine soli. I tak stopniowo dodajemy maki, na koncu ciasto laczymy z maslem i wyrabiamy w podobny sposob jak wczesniej. Pamietajmy aby nie dodawac wiecej maki niz to jest w przepisie. Im dluzej bedziemy pracowac z ciastem, rozciagac, skladac, unosic i rzucac na stolnice, tym lepszy bedzie efekt. Wyrabiamy ciasto okolo 12 minut, po czym odrywamy jego kawalek, rozciagamy nad oknem albo innym zrodlem swiatlka (metoda tzw. window pane test) i jezeli sie nie rozerwie, jezeli jest elastyczne, to znaczy ze ciasto mozna odstawic do wyrastania. Ciasto skladamy w kule, umieszczamy w lekko naoliwionej misie i pod przykryciem odstawiamy do wyrosniecia na okolo 60 minut.
Po czym wykladamy ciasto na stolnice, rece zwilzamy olejem albo ew. oproszamy maka, odrywamy po kawalku ciasta wielkosci orzecha wloskiego i formujemy mala buleczke. Kazda buleczke kladziemy na
forme do pieczenia (natluszczona lub wylozona papierem do pieczenia) i wciskamy kciuk w srodek buleczki tak by powstala dziurka. W dziurke wkladamy brzoskwinie z tymiankiem. Formujemy buleczki i wykladamy na blaszke az do skonczenia ciasta. Uformowane, napelnione owocami smarujemy rozkloconym jajkiem, najlepiej za pomoca silikonowego pedzla. Przygotowujemy kruszonke: podane skladniki laczymy palcami, rozdzielamy i laczymy az powstana nieregularne grudki ciasta. Kruszonka posypujemy drozdzowki.
Odstawiamy je do wyrośnięcia na okolo 20-30 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, około 10-12 minut. Upieczone drożdżówki będą puchate, zarumienione, wyrośnięte. Wykładamy je po upieczeniu na kratkę. Dekorujemy po lekkim przestudzeniu albo cukrem pudrem albo lukrem. Lukier: łączymy cukier puder i odrobinę wody, ucieramy bardzo dokładnie aby był gładki i biały. Gotowym lukrem ozdabiamy drożdżówki.