Przepis:
Ziemniaki: Gotujemy tradycyjnie do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy mleko i starty na drobnych oczkach ser, rozgniatamy do gładkiego puree.
Szpinak: Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy szpinak, i od czasu do czasu mieszając go rozmnażamy.Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy i jeszcze chwilę podsmażamy do odparowania wody.
Ryba: Jeśli używamy ryby mrożonej to powinniśmy ja wcześniej rozmrozić. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy jeden oprószamy solą i pieprzem.
Zalewa: Rozkłócamy jajka, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem.
Zapiekankę układamy warstwowo najpierw: połowa szpinaku, kawałki ryby, które zalewamy częścią zalewy, szpinak, puree ziemniaczane a na koniec pozostała zalewa. Foremkę przykrywamy przykrywką a jeśli nie mamy to folią aluminiową. Do piekarnika na 40 minut pieczemy w 200*C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy przykrycie ażeby nam się wierzch ładnie zarumienił.