Wykonanie:
- do miski wkładamy masło, żółtka, 1 łyżkę cukru, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 części ¾ i ¼ , każdą część zawijamy w folię , większą wkładamy do lodówki , mniejszą do zamrażalnika, na godzinę
- po godzinie wyjmujemy większą część ciasta z lodówki i wykładamy nim dno formy którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia , na nim równomiernie układamy porzeczki
- białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ½ szklanki cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy,
- ubitą pianę wykładamy na porzeczki , a na jej wierzchu ścieramy drugą część ciasta (na tarce ogrubych oczkach )
- ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut.