Przepis:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj na jednolitą emulsję. Kalafior podziel na różyczki, wrzuć do opakowania i zalej sosem. Zamknij, potrząśnij i umieść w lodówce na całą noc.
Przygotuj BBQ. Cebulę pokrój drobno i zrumień na patelni. Dodaj posiekany czosnek, papryczkę oraz cukier i mieszaj przez chwilę. Wlej passatę, ocet i dodaj przyprawy. Zmniejsz ogień i pozostaw sos na 15 minut. Przemieszaj od czasu do czasu. Gotowy sos zblenduj. Jeżeli potrzebujesz, przypraw jeszcze.
Przygotuj panierkę. Mąkę, wodę i sól wymieszaj. Różyczki zanurzaj w cieście naleśnikowym, a następnie obtocz w płatkach. Dokładnie pokryj i strząśnij nadmiar. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Podawaj z sosem.
Smacznego!