Przygotowanie masy:
1. W rondelku wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą, sól i wodę. Postawić na małym ogniu, mieszając od czas do czasu.
2. Kiedy cukier się rozpuści ciągle mieszając dodać stopniowo po 2 żółtka, skórkę oraz sok z cytryn. Zwiększyć ogień i poczekać aż masa zgęstnieje około 5-8 minut pod koniec dodając masło.
3. Krem cytrynowy wylać na podpieczony kruchy spód.
Przygotowanie bezy włoskiej:
1. Wodę wraz z 300 g cukru zagotować tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, a całość osiągnęła temperaturę 120 C. (Jeżeli nie mamy termometru cukierniczego łatwo to sprawdzić biorąc łyżką odrobinę płynu i wlewając ją do szklanki z zimną wodą. Jeżeli zrobi się kuleczka tzn, że osiągnęliśmy wymagana temperaturę.)
2. Białka ubić na sztywno dodając do nich stopniowo 50 g cukru. Kiedy piana będzie sztywna wlewać do cały czas miksowanej piany cienką stróżką zagotowaną wodę z cukrem.
3. Całość miksować jeszcze 10 minut, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
4. Gotową pianę wyłożyć na ciasto z kremem, formując dowolne kształty (ja robiłam to widelcem). Bezę opiec za pomocą palnika cukierniczego lub w piekarniku nastawionym na temperaturę 200 C z funkcją grzania grill górny przez 7 minut. (UWAGA!!! jeżeli używasz piekarnika zostaw ciasto z formie!).