Przygotowanie:
Wodę zagotuj w garnku razem z oliwą i szczyptą soli. Zdejmij z palnika i przesiej do mieszanki mąkę. Szybko połącz dużą szpatułką „zaparzając ciasto”. Odstaw do ostudzenia.
Wbij po jednym jajku i zmiksuj masę, dobrze wyrabiając ciasto.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią za pomocą szprycy lub foliowego woreczka z obciętym rogiem ciasto w pewnej odległości od siebie. Piecz max 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Gotowe pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem:
Żółtka ubij z agawą nad miską z gorącą wodą na puszystą, jasną masę. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Mleko zagotuj. Wrzące wlewaj strumyczkiem do jajek i ubij przez chwilę mikserem.
Przelej do garnka i zagotuj ponownie całą mieszankę początkowo mieszając trzepaczką, a następnie mikserem aż krem będzie gęsty i budyniowaty. Przelej do miski i schłódź.
Ptysie przekrój na połówki i nadziej patisserie bezopśrednio przed podaniem.
Smacznego!