składniki
• 200 g mąki owsianej bezglutenowej
• 200 g mąki ziemniaczanej + 2 kopiate łyżki
• 120 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
• 25 g suchych drożdży
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 16 g cukru waniliowego
• 6 łyżek cukru pudru
• 400 g utłuczonych ziemniaków
• 2/3 szklanki letniego mleka (użyłam roślinnego)
• 4 żółtka w temperaturze pokojowej
• 2 łyżki spirytusu
• 2 łyżki soku z cytryny
• 50 g masła (masła klarowanego lub ewentualnie oleju kokosowego)
• 1 litr oleju do smażenia
dodatki
• lukier (2 szklanki cukru pudru + 6 łyżek ciepłej wody)
• 2 słoiczki konfitury różanej lub ulubione nadzienie
• skórka pomarańczowa/ płatki migdałowe (opcjonalnie)