PRZYGOTOWANIE pulpetów:
Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące.
Pulpeciki smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.
Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.
Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.
Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.
PRZYGOTOWANIE puree ziemniaczanego:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Odstawiamy garnek z ziemniakami na płomień i odparowujemy wodę. Co jakiś czas podrzucając je w garnku, aby nie przywarły. Do ziemniaków dodajemy masło, śmietanę i gałkę muszkatołową. Wszystko ugniatamy i mieszamy widelcem.