PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta:
Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
*W między czasie przygotowujemy składnik na masę do tarty.
Schłodzone ciasto wykładamy na folię spożywczą. Przykrywamy folią i rozwałkowujemy na cienki placek.
Formę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy, dociskamy, a nadmiar odkrawamy za pomocą wałka.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową, zasypujemy grochem i wstawiamy do pieczenia na ok 15-20 min w temperaturze 190’C.
Zdejmujemy folię z grochem i dopiekamy jeszcze 5-10 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE masy:
Szparagi myjemy, obieramy i kroimy na pół. Brokuły myjemy i odkrawamy twarde łodygi. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 min. Ugotowane warzywa odcedzamy i odstawiamy.
Do miski wbijamy 3 jajka. Dodajemy ricottę, mozzarellę, śmietanę, pokrojone suszone pomidory i dymkę. Doprawiamy posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Wszystkie składni ze sobą łączymy.
PRZYGOTOWANIE tarty:
Na wystudzone ciasto wykładamy szparagi i brokuły. Warzywa zalewamy masą i wstawiamy do pieczenia na 25 min. w temperaturze 190’C.
Upieczona tartę odstawiamy do ostygnięcia i możemy serwować. Smacznego.