Wykonanie:
Ciasto:
- wszystkie składniki na ciasto czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, posiekane masło, żółtka oraz kwaśną śmietanę zagniatamy ręcznie lub w malakserze na gładkie ciasto. Które formujemy w kulkę ,owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do zamrażalki.
- formę na ciasto ( 25x40cm ) wykładamy papierem do pieczenia do której ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto, delikatnie je wyrównujemy i dociskamy, ciasto podpiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
- na podpieczony spód jeszcze ciepły dajemy przygotowany wcześniej rabarbar na który wykładamy masę bezową , nie wyrównujemy, wierzch ma być pofalowany , na koniec posypujemy całość płatkami lub słupkami migdałowymi
- ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 15-20 minut do lekkiego zarumieniania, po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy ciasto jeszcze na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy .
Beza:
- do miski wkładamy białka oraz dodajemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier i miksujemy około 3 minut aż uzyskamy gładką i lśniącą bezę, pod koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wszystko mieszamy.