Wykonanie:
- do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy i odstawiamy
- do drugiej miski dodajemy mleko, maślankę/kefir, rozpuszczone masło oraz cukier, całość mieszamy
- do suchych składników dodajemy płynne i mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki się połączą, jednak nie mieszamy zbyt długo, ciasto ma być wilgotne i plastyczne
- z takiego ciasta formujemy w dłoniach niewielkie pączki ( około ½ dużej łyżki), postarajcie się nie ugniatać czy turlać zbyt długo ciasta formując kulki
- pączki wkładamy do oleju, rozgrzanego do180°C i pieczemy na złoty kolor ( sugestia autora aby do garnka wrzucać po 6 szt., dzięki czemu nie obniżymy temperatury oleju)
- gotowe wykładamy na ręcznik papierowy który wchłonie nadmiar tłuszczu
- na koniec posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, no chyba, że nie jesteście entuzjastami cynamonu, wtedy można go pominąć.