Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki: na 6 placuszków
- 200g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka kokosowego
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy słonecznikowej
- świeże mango najlepiej dojrzałe
- 200g twarogu 0% lub innego ulubionego
- słoiczek mango z żurawiną w syropie ( firmy Eterno )
- kilka łodyżek świeżej kolendry
Mąkę gryczaną połączyć z mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą i oliwą. Zmiksować na jednolitą masę.
Rozgrzać maksymalnie patelnie, wlać pół łyżeczki oliwy i wylać około trzech łyżek masy gryczanej ( u mnie mała patelnia ) smażyć placuszki do wyczerpania masy. Po usmażeniu serwować z twarogiem, pokrojonym mango i polać słodkim syropem mango z żurawiną. Udekorować kolendrą i zjeść :-)
Smacznego!