Przepis na rybę:
Rybę kroimy na kawałki. Obieramy i kroimy cebule, siekamy pietruszkę. Do blendery lub maszynki do mielenia dodajemy cebule, pokrojone filety rybne. Przyprawiamy masę rybną dodając zółtko, tarty ser, natkę pietruszki, skórkę cytrynową, wędzoną paprykę, sól, pieprz. Dokładnie łączymy składniki. Ubijamy białko na sztywną pianę i bardzo delikatnie dodajemy do masy, mieszając za pomocą szpatułki. Z masy formujemy okrągłe kotleciki jednakowej wielkości. Obtaczamy w panierce migdałowej. Wykładamy na desce, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 20-25 min.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Przepis na ciecierzycę:
Suchą ciecierzycę namoczoną i napecznietą przez noc zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, dolewając w trakcie gotowania wodę ok. 1 1/2 godziny do miekkosci. Ugotowaną ciecierzycę przekładamy na sito do odsączenia.
Rozgrzewamy patelnie i wlewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średnim ogniu ok. 6 min. Dodajemy papryczkę chilli i smażymy przez następną minutę. Dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną i mieszając dusimy warzywa następne 5-6 min. W następnej kolejności dodajemy ciecierzycę, polewamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, az składniki dobrze się połączą, a ciecierzyca dokładnie się nagrzeje. Wyłączamy palnik i dodajemy liście młodego szpinaku. Szpinak pod wpływem ciepła zmięknie. Odstawiamy danie na pare minut.
Wykładamy na talerz porcje potrawy z ciecierzycy, posypujemy kolendrą, obok kładziemy mielone kotleciki.
Smacznego!