Składniki:
- 450 gr świeżego filetu z dorsza bez skóry i ości lub innej morskiej ryby
- 1 mała czerwona cebula
- 1 jajko rozdzielone na zółtko i białko
- drobno pokrojona natka pietruszki
- 50 gr sera Parmigiano startego
- skorka z cytryny ( można pominąć )
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 150 gr zmielonych migdałów
Ciecierzyca z warzywami:
- 200 gr suchej ciecierzycy namoczonej przez noc, lub 400 gr. ciecierzycy z puszki, osączonej
- 1 czerwona papryka, obrana i pokrojona
- 1 cebula, obrana i pokrojona w drobne plasterki
- 1/2 papryczki chilli
- 150 gr młode liści szpinaku, umyte i osuszone
- 2 łyżki soku z cytryny
- duża garść listków kolendry
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Dodatkowo: można dodać pokruszonego sera feta