Wykonanie:
Biszkopt:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy po kolei żółtka, na koniec do masy delikatnie wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kako , całość mieszamy
- masę przekładamy do formy ( ja użyłam 25x30cm) wyłożonej papierem dopieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, na około 40 minut
- gotowy biszkopt studzimy
Krem budyniowy:
- żółtka, obie mąki i cukier, miksujemy ze szklanką mleka
- drugą szklankę mleka zagotowujemy , następnie wlewamy mieszankę żółtek, mąki i cukru i zagotowujemy, mieszając żeby budyń się nie przypalił, polecam mieszać rózgą wtedy unikniemy grudek, gotowy budyń przykrywamy najlepiej folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia ( dzięki folii unikniemy tworzenie się kożucha który zawsze po wystygnięciu robi się na budyniu)
- masło ucieramy na puch, następnie partiami dodajemy do niego zimy budyń ,a na koniec 2 łyżki nutelii, całość jeszcze raz dokładnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy
Wykonanie kolejność:
- biszkopt nasączamy naparem z kawy i % ( około10-12 łyżek) i wykładamy na niego krem budyniowy
- na kremie układamy warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami i przykrywamy drugą warstwą herbatników
- następnie na warstwie herbatnikowej rozsmarowujemy ubitą śmietanę kremówkę (śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fix’kse,
- ciasto wkładamy na noc do lodówki
- przed podaniem cisto posypujemy ciemnym kako i wiórkami czekoladowymi.