Składniki:
Biszkopt ( forma 25x30cm):
- 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
- ⅔ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Krem budyniowy:
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka
- 200g miękkiego masła
- 2 łyżki nutelli
- 500g śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 x śmietan-fix
Do przełożenia:
- ½ słoiczka powideł śliwkowych
- około 16 szt. herbatników maślanych
- około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych)
Do nasączenia biszkoptu:
- ½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej)
- 3 łyżki rumu lub wódki
Dodatkowo:
- ciemne kako do posypania wierzchu ciasta
- wiórki czekoladowe