Przepis:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek, sodę i wiórki.Ubijamy jajka gdy już będą lekko podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż masa zrobi się jasnożółta a pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ubijając na najniższym biegu pomalutku wlewamy olej, następnie dodajemy mleko kokosowe. Gdy całość już się połączy delikatnie mieszając pomalutku wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy do ciasta oprószone mąką maliny (malin nie rozmrażamy). Pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Studzimy.
Serek mascarpone mieszamy z mlekiem kokosowym i cukrem. Serem pokrywamy cała babkę i posypójemy wiórkami kokosowymi. Jeśli wykorzystamy orzech kokosowy należy go rozbić a nożykiem do obierania warzyw ścinamy plasterki. A jeśli zdecydujemy się na gotowe wiórki kokosowe możemy wcześniej je delikatnie uprażyć na suchej patelni ( studzimy).
* mleko kokosowe - chodzi mi o tą gęsta masę, śmietankę
*zamiast mleka kokosowego możemy wykorzystać jogurt naturalny + likier kokosowy