Przepis:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto.
Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm, w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się nie przyklejało. Teraz za pomocą okrągłej foremki (lub szklanki) powykrawać ciasteczka. Na największej blaszce z piekarnika ułożyć papier do pieczenia, a na nim ciasteczka. Piec w temperaturze 160°C przez około 30 minut, aż się zarumienią. Ostudzić na kratce.
Teraz przyszedł czas na przygotowanie lukru do dekoracji. Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko. Sok z cytryny przecedzić, aby pozbyć się pestek i miąższu. Białko przelać do miski i zacząć ubijać na najniższych obrotach miksera. Jak tylko się spieni, zacząć stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ubijać przez około 10-15 minut. Jeżeli lukier wyjdzie nam zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty, dodać kilka kropel soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie gładki i nie powinien być wyczuwalny w nim cukier puder.
Największą część lukru zabarwić na żółto i pokryć nim całe ciasteczka. Odczekać, aż lukier dobrze zastygnie i dokończyć dekorację, rysując kolejno białe oczka, oraz pomarańczowe dzióbki i nóżki. Jeżeli zabraknie nam lukru, można dorobić kolejną porcję wg takich samych proporcji.I gotowe... Miłej zabawy i naturalnie Wesołych Świąt! :)