Wykonanie:
Biszkopt jasny
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Studzimy.
Biszkopt kakaowy
Biszkopt ciemny przygotowujemy w taki sam sposób jak biszkopt jasny.
Wkładka sernikowa
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę w temp. pokojowej ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Na końcu dodajemy twaróg i proszek budyniowy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z twarogiem. Masę przelewamy do formy o tych samych wymiarach w których piekły się biszkopty. Sernik pieczemy przez ok. 30 min w temp 170°C.
Masa budyniowa
Z podanych składników (oprócz masła) gotujemy budyń. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
Masa truskawkowa
Truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy ewentualnie cukier jeśli truskawki są dość kwaśne i podgrzewamy. Gdy truskawki puszczą sok dodajemy galaretki, żelatynę i chwilę podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładko.
Poncz
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce lub w kubku.
Wykonanie całości:
- biszkopt kakaowy
- 1/2 ponczu
- połowa masy budyniowej
- wkładka serowa
- druga połowa masy budyniowej
- tężejąca masa truskawkowa
- biszkopt jasny
- 1/2 ponczu
- polewa czekoladowa