Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220', blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać pokrojony w plastry bakłażan i paprykę pociętą na paski, oprószyć solą, skropić oliwą z oliwek i piec do miękkości. Pomidory i fetę pokroić w kostkę, pietruszkę i oregano posiekać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blaszki lub naczynia do tart, nakłuć widelcem i piec 10 minut, następnie schłodzić i na wierzch układać bakłażan w plastrach, paprykę, pomidory oraz kostki fety. Posypać wszystko posiekaną pietruszką. Jaja roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać startą mozzarellę lub inny żółty ser i zalać wierzch, posypać pokrojoną ukośnie papryczkę chili i piec 30 minut.
Smacznego :)
- Przepisy
0 komentarzy
Quiche z bakłażanem, pomidorami, papryką, fetą. [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.